Sunday, 28 April 2013


Bagaimana untuk meningkatkan simpanan anda pada setiap ulang tahun hari jadi atau kenaikan


“I thought I could save money by cancelling my gym membership, but I’ve now grown so fat that I’m spending much more on new clothes!”
"Saya ingat hendak menyimpan duit dengan membatalkan keahlian gim, tetapi sekarang saya sudah semakin gemuk sehinggakan terpaksa membelanjakan lebih banyak duit untuk membeli pakaian baru"

DUA minggu lalu kita menemui "Latte Factor". Apa perasaan anda untuk mengenakan turbo charge bagi menambahkan kelajuan anda kearah kekayaan?

LEE MUN WAI memperkenalkan “Espresso Factor” minggu ini!

Expresso Factor adalah Latte Factor pada steroid! Setiap ulang tahun hari jadi atau setiap kali anda mendapat kenaikan gaji, meningkatkan simpanan yang anda ketepikan ke dalam akaun khas Latte anda sebanyak 5%. Jadi, daripada menyimpan RM300 setiap bulan, anda kini akan menyimpan RM315 sebulan selepas setahun. Ulangi ini setiap tahun dengan tekun.
Bagaimana Espresso Factor meningkatkan kekayaan anda? Berikutan daripada contoh sebelumnya dengan pulangan tahunan 6%, jika kita bandingkan Latte Factor dengan Espresso Factor, jumlah yang terkumpul bukan  RM300,000, sebaliknya anda akan mengumpul lebih daripada RM538,000. Ini merupakan peningkatan 78% dalam Akaun Latte anda selepas 30 tahun dan lebih daripada separuh matlamat Sejuta Ringgit. Dalam erti kata lain, anda akan mempunyai tambahan RM238,000 hanya dengan meningkatkan kadar simpanan anda sebanyak 5% setiap tahun.
Pergi selangkah lebih jauh dan pastikan Akaun Latte anda bekerja lebih keras dengan menubuhkan portfolio pelaburan baik dan diuruskan dengan cekap sekaligus memberikan anda pulangan tahunan dua angka. Lihatlah simpanan anda berkembang seperti mereka benar-benar mengambil steroid!
Bagaimana kita boleh memastikan Latte Factor dan Espresso Factor bekerja untuk kita dalam situasi kehidupan seharian?
Beberapa contoh praktikal adalah:

Rebus air sendiri dan mengisi botol anda sendiri untuk minum daripada membeli air botol mineral.

Tamatkan keahlian gimnasium yang anda telah daftar tetapi tidak pernah digunakan selepas beberapa bulan pertama.

Menjemput kawan-kawan anda ke rumah untuk Pot-Luck daripada pergi keluar untuk makan.

Berhenti merokok ianya juga baik untuk kesihatan anda!

Dapatkah anda memahami idea ini?

Jika anda masih tidak boleh memahami pengiraan di sebalik itu semua, hubungi perancang kewangan anda dan biarkan mereka mengendalikan pengiraan untuk anda sambil menghirup kopi. Anda hanya perlu rakan kewangan untuk bekerja dengan anda bagi meningkatkan kedudukan kewangan anda. Berikan tumpuan kepada
Latte Factor dan Espresso Factor anda - mereka benar-benar boleh menambah kekayaan!

Taken from thestar

No comments:

Post a Comment