Sunday, 21 April 2013

MRTA atau MLTA


Pada asasnya terdapat dua jenis insurans gadai janji yang terdapat di pasaran, Gadai Janji Term Assurance (MRTA) dan Gadai Janji Level Term Assurance (MLTA).
 

MLTA adalah perubahan sedikit dari MRTA dan menawarkan alternatif bagi peminjam yang sedang mencari insurans hayat yang menawarkan perlindungan serta simpanan dan dalam beberapa dasar pulangan premium.
Secara ringkas MLTA menawarkan perlindungan tetap / selaras, membolehkan anda untuk membeli / menjual harta dengan menggunakan perlindungan MLTA yang sama & menawarkan nilai tunai (cash value) kembali berbanding MRTA.

Patut diambil perhatian dimana pada kebanyakan masa, adalah tidak wajib untuk seseorang membeli MRTA dari bank yang sama anda mendapatkan pinjaman perumahan , jika bank itu memberitahu anda sebegitu sila berhubung dengan kami.
Jadual di bawah menunjukkan perbezaan di antara MRTA dan MLTA
MRTAMLTA
TujuanPerlindunganProtection, Saving & Cash Value
PerlindunganPerlindungan yang BERKURANGAN sepanjang tempoh pinjamanPerlindungan TETAP sepanjang tempoh pinjaman
Kebolehan untuk digunapakai semulaTIDAK boleh dipindah ke pembiayaan atau refinance hartanah baru. Premium juga akan MENINGKAT mengikut umur BOLEH dipindah ke pembiayaan atau refinance hartanah baru. MLTA boleh di lampirkan kepada apa-apa jenis pembiayaan. Premium yang SAMA.
Nilai tunai (Cash Value)Nilai Tunai BERKURANGAN sepanjang tempoh pinjaman. Biasanya adalah lebih rendah daripada Premium, dan jatuh ke RM0 pada akhir tempoh pinjaman.Nilai tunai tetap (DIJAMIN) sepanjang tempoh pinjaman. Pemegang polisi akan mendapat semula premium  yang dibayar dimasa hadapan.
WarisWaris adalah bankSesiapa sahaja boleh menjadi waris
Pembayaran premiumBayaran sekaligus atau dibiayakan ke dalam pinjaman gadai janji.Bayaran boleh dibuat secara tahunan, setengah tahun, suku tahun atau bulanan
PremiumRendahTinggi
Contoh premium*Sekaligus RM1, 186,34RM607.2 sebulan atau RM7,286.4 setahun atau RM218,592 sepanjang tempoh pinjaman
Contoh jika tiada kematian atau hilang upaya menyeluruh (TPD) *Pada akhir tempoh, pemilik akan menerima RM0Pada akhir tempoh, pemilik akan menerima RM218,592
Example if there is death or TPD**Syarikat insurans akan membayar baki pinjaman sebanyak RM372k kepada bank & waris akan menerima rumah.Syarikat insurans akan membayar baki pinjaman sebanyak RM372k kepada bank & waris akan menerima rumah DAN RM100k tunai.

Courtesy of : Property.cc


Kelemahan MRTA 
 • Perlindungan berkurangan setiap tahun kadar BLR Terapung = boleh menyebabkan liputan yang tidak memadai & memerlukan pinjaman perumahan yang berterusan
 • Tiada Nilai Tunai
 • Tidak boleh Pindah Untuk pembelian Hartanah Baru
 • Tidak Boleh Bantu Anda mengurangkan jumlah pembayaran Faedah Pinjaman atau Memendekkan Tempoh PinjamanMLTA’s Advantages
 • Perlindungan tetap
 • Nilai tunai yang dijamin
 • Boleh digunapakai semula untuk pembelian hartanah baru
 • Bantu mengurangkan jumlah pembayaran faedah pinjaman dan mengurangkan tempoh pinjaman.


1 comment:

 1. Hmm, After so many years of looking for home loan, only now I know that MRTA/MLTA premium paid burns everytime I refinance or sell house. If I knew about the disadvantages of MRTA/MLTA earlier I would have bought RM1mil worth of life insurance since 2009 to cover any of my property loan until end of my life.

  ReplyDelete